Les adoberies. Lleida

Els documents antics ens diuen que des de començaments del segle XIII els adobers estaven establertes a la zona del carrer Blanquers de la ciutat de Lleida.
La construcció de les noves adoberies i tot el projecte urbanístic que comporten, s’havia dut a terme perquè les anteriors, possiblement d’origen andalusí, ja estaven obsoletes. El carrer Blanquers, és el lloc on s’han trobat les restes de sis adoberies d’un complex; localitzat darrera del tancament fluvial de la ciutat.

Els tallers, llargs i estrets, es comunicaven amb els soterranis de les respectives cases dels adobers mitjançant grans voltes de pedra que encara suporten el carrer Blanquers. L’espai interior està organitzat mitjançant dues bateries de dipòsits quadrats on se submergien les pells en els diversos processos que les convertien en material durador i preparat per ser treballat pels sabaters, pergaminers, corretgers, etc. L’aigua, que era un element imprescindible per a aquestes tasques, es captava d’unes fonts naturals subterrànies i era conduïa a través de galeries de pedra que passaven per sota dels edificis fins arribar als obradors i que encara es conserven i continuen portant aigua.

http://cartolleida.paeria.es/pdf_arqueologia/triptic_adoberies.pdf
http://lesadoberiesdelleida.blogspot.com/

 

Les Adoberies
Rambla Ferran, 9, baixos
25007 Lleida
Tel. 973 225 428


Horari de visita
Matins:
de dimarts a dissabte, de les 9,30 a les 14 h
Tardes:
dimarts i dijous, de les 16 a les 19 h
Diumenge, dilluns i festius tancades